29 d’agost del 2009

fotos!!!!!

Mapa de les municipalidades de la region Huista.

Benvinguts a casa nostra!!! L'interior,... ja us l'explicarem.


Antigua




San Antonio Huista

Foto a una comunitat indigena.

A les jornades de recursos naturals del moviment Tzuk Kim-Pop (Quetzaltenango).

Las Cumbres. A l'aniversari del moviment Tzuk kim-Pop (Quetzaltenango).

Sortidor natural de vapor d'aigua produit per un volca.

O ella o nosaltres... vam guanyar natros!! (al lavabo de casa)

Foto amb en Henry i l'Ana de Saragossa a la presentacio del projecte d'ADSOSMHU.

La Marimba, instrument tipic maya.

Camioneta tipica. Hi hem passat moltes hores.

Foto artistica amb el Joelh, agronom del Centro de Capacitacion D'ADSOSMHU.

Amb una vaca, al Centro de Capacitacion.

Jornada de capacitacion d'adobs organics.

28 d’agost del 2009

La gran acogida

Buenas tardes!!

Fa tres dies que estem tancades escoltant conferencies molt interessants i per fi ens hem escapat un moment per connectar-nos i actualitzar.

Abans d'ahir vam estar a l'hotel Bella Luna de Quetzaltenango en unes jornades sobre recursos naturals que organitzava el moviment Tzuk Kim-Pop. Despres d'un documental i varies ponencies, van arribar a les seguents conclusions: cal cuidar els boscos, reforestar les fonts d'aigua, conscienciar al poble que s'ha de ser una mica mes net (aqui no reciclen i el carrer es la paperera per excelencia) i seguir la lluita contra la mineria a cel obert que pretenen explotar transnacionals de paisos que ja podeu imaginar i que el govern guatemaltenc de Alvaro Colom permet.
Al vespre vam anar a un acte de "canto y poesia" per a dignificar els desapareguts a la guerra civil del cicle "encuentro con la verdad". Tot i comensar una hora tard (es la seva cultura) va estar molt be pero feia un fred terrible al teatre. En acabat, vam anar a sopar al Pollo Campero (en contra de la nostra voluntat), que es com un McDonalds centreamerica. Creiem que aquest sopar es la causa dels nostres malestars estomacals.

Ahir vam assistir al 27e aniversari de l'associacio CEDEPEM i al 17e aniversari del moviment Tzuk Kim-Pop a l'hotel Las Cumbres de Quetzaltenango. L'hotel esta molt a prop d'un volca i hi ha sortidors de vapor d'aigua naturals. Abans d'entrar-hi ordena: "aqui queda el estres, la fatiga y la monotonia" i "aqui comienza la paz, la tranquilidad, la vida. Bienvenidos". A l'acte hi havia gent molt diversa compromesa des de fa molts anys amb la defensa dels drets de la societat guatemalteca, sobretot de la poblacio indigena. Van repartir llibres a tothom per a promoure la lectura i l'autoformacio.
En els agraiments, Neus va tenir el seu minut de gloria en agrair "la gran acogida de la asociacion y la gente de San Antonio"... 20 quetzals a qui averigui que van entendre ells per "acogida". Neus: jo continuo pensant que ho vaig fer de puta mare!!

Avui, divendres 28 ens trobem de nou a San Antonio (a 4 hores en cotxe de Quetzaltenango). Hem assistit a la presentacio del projecte "la intermunicipalidad una herramienta eficáz para la cohesion social y territorial en America Latina" que te com a objectiu mancomunar serveis entre els municipis de la regio huista. Ha estat be i la proposta es interessant: es un projecte a llarg termini subvencionat per la UE que esta iniciant-se.

Ens han convidat a passar el cap de setmana en un ranxo, montarem a cavall, munyirem vaques i potser pondrem ous i tot!! Ja us ho explicarem!


Molts petons a tots i totes!! I moltes gracies pels comentaris, ens fa molta ilusio que ens aneu seguint i que compartiu aquesta experiencia amb natros!!


PD: no sabeu el que hem rigut pensant el titol en veu alta enmig del ciber.....

26 d’agost del 2009

Des de Quetzaltenango

Bones!! Un dia sense actualitzar i ja se'ns acumulen les coses de què parlar... intentarem ser breus q ens esperen.....

Ahir vam conèixer el Centro de Capacitación de l'associació Adsosmhu. Es un terreny amb:

- Un edifici format per una sala molt gran (on ahir hi feien un curs d'electricitat per joves de les comunitats huistes) i un parell de sales més petites que s'utilitzen de despatxos.
- Un porxo on vam dinar i on hi feien un curs de capacitación sobre fems orgànics per als representants de cada comunitat.
- Terreny agrícola on cultivaven tot allò necessari per als projectes que tenien entre mans.

Sorprenentment només fa un any que es començar a treballar amb el Centro de Capacitación i ja funciona a ple rendiment. Ara hi volen construir un hivernacle i despatxos per a desplaçar-hi les oficines de l'associació.


Després de "almorzar" el mateix de cada dia (frigoles, huevos, platano frito, pollo o carne, tortitas) vam anar a placticar amb en Ruben que ens va explicar parsimoniosament tota la història de zona huista, de l'associació i de la seva vida. Pròximament intentarem fer-ne un resum.


A les 20h ja dormiem pq ens hem aixecat a les 2h de la matinada!! Siiiii les 2h!!!!!!!! Es una experiència alucinant, sobretot quan t'has de dutxar amb aigua freda i amb una escletxa a la paret de la dutxa i amb la paranoia que una serp t'està a punt de caure a sobre. Però bé, hem resistit i seguim vives. Ara som a Quetzaltenango on assistirem a unes jornades de recursos naturals del moviment Tzuk-Kim-Pop i ens hi estarem fins demà, que celebren l'aniversari del moviment.

Per cert, tb hem resistit en una furgoneta de set places on hi hem entrat 22 persones tot jugant al tetris.


Aprofitem també per lamentar profundament la mort sobtada de la Sra. Montserrat Canals i Aliaga, regidora de l'Ajuntament de Flix. Des de Guatemala sentim molt la seva mort i acompanyem la família en aquests moments difícils.

Una abraçada a tothom!

24 d’agost del 2009

coneixent guatemala en ruta

De ben de mati, les 4.30 h, ens hem llevat per anar a buscar el primer bus del dia. La companyia Los Halcones ens ha dut fins a Huehuetenango en un trajecte carregat d'emocions, sobretot en un moment en qué hem passat per un mercat que feien a la carretera mateix i que ens feia estar mes que pendents dels moviments de tot el que ens envoltava. Despres de 6 hores hem arribat a la nostra destinacio, on sense tenir temps ni de pensar hem agafat el segon bus, de Los Verdes, que ens ha dut fins al tercer bus, amb el qual hem arribat a San Antonio Huista, despres de 12 hores de viatge, gairebe.

Durant el segon trajecte de Huehue a Camoja hem estat placticando amb un home gran d'aquesta regio. Ens ha ensenyat camps de cafe i de blat de moro (de milpes, k es la planta del blat de moro). Tambe una casa cremada a mig cami que ens ha explicat q era d'uns segrestradors q van atrapar i el poble es va prendre la justicia per la seva banda cremant-los la casa. Ens ha explicat altres exemples d segrestadors que els han enxampat i han acabat cremats, ofegats...

Aquest bon home vivia a la Libertad, una municipalidad prop d'on som ara i conrea cafe i tb fa mel. Colabora en dues cooperatives: una agricola i una de ahorros i fianzas. En la cooperativa agricola s'ajunten varis agricultors per a reunir grans quantitats de cafe i mel i les venen a Italia i Suissa respectivament. L'altre permet a la gent estalviar i obtenir credits gracies a aquests estalvis. A veure si tenim l'oportunitar d'anar-lo a visitar i ens explica mes coses!!

A San Antonio ens hem trobat amb el Ruben, ens ha ensenyat la nostra casa i l oficina de lassociacio. Dema hem quedat a les 7.30 h per definir quina sera la nostra tasca de colaboracio. Aixo si, despres dun esmorzar tipic per agafar forces.

El ruben es membre de lassociacio adsosmhu, i va lluitar durant la guerra civil de guatemala, que va durar mes de 20 anys. Es un home molt interessant, amb molta historia, i actualment molt implicat en la comunitat huista. Com diu ell, fa el que ha apres, contribuir en la organitzacio social des de dins el sistema. Esperem anarlo coneixent una mica mes i poder contribuir a la seva causa.


PD: Avui no posem fotos pq no les podem descarregar.

PPD: Perdoneu, pero com passa sovint, el teclat no ens deixa escriure el nostre catala com cal i hem hagut d'obviar accents, dieresis, la c trencada, i alguns apostrofs.

Petons i besitos!!

23 d’agost del 2009

Ja som aquí!!

Després de mil peripècies per Madrid i Miami hem arribat a Guatemala!!!! Vam arribar ahir bastant tard i fetes pols de tant aeroport. Allà a l'aeroport de Guatemala un senyor molt simpàtic ens va portar a l'hotel Spring, on vam caure plegades al llit.


De bon matí hem parlat amb en Henry i fins demà no anirem a San Antonio Huísta al departament de Huehuetenango. Com que teniem temps hem visitat Antigua, antiga capital de Guatemala, una ciutat molt maca envoltada de muntanyes i volcans i plena de botiguetes. Hi hem arribat en una camioneta-bus plena de gent on hi hem conegut un pallasso-mim-mag que anava a Quetzaltenango a fer actuacions per nens/es i amb una filosofia de vida que n'hauriem d'aprendre: 'viure el moment i no tenir tantes preocupacions per un moment que encara ha d'arribar'.

Només arribar a Antigua ens hem trobat enmig d'una professó digna de qualsevol setmana santa. Es veu que han tret a passejar la Verge de la Mercè, però no hem aclarit el per què. Molt maca, per cert...


Pel camí hem anat coneixent guatemaltencs que ens han anat explicant la seva forma de vida, i ens han fet saber que aquí no tenen gran apreci pels espanyols, ja que consideren que van venir a conquerir, però també a robar, i que contonuen fent-ho a través d'empreses com telefònica, Unión Fenosa i grans transacionals prou conegudes. Sort que nosaltres no ens sentim aludides, i anem fent pedagogia sobre Catalunya!


Per cert, aquí a tot arreu són del Barça, i hem tingut la sort de veure el gol de Messi! Grande Messi!!

Records a tothom, fortes abraçades i molts petonets!!!!



Pd: us adjuntem una foto del pallasso, una al metro de Madrid, i del dinar d'avui, totes fetes a Antigua.