21 d’agost del 2009

Divendres, 21 d'agost

Avui agafem un vol des de l'aeroport del Prat destinació Madrid a l’hora de sopar, així és que tenim la possibilitat de sopar a l’avió, però preferim esperar a fer un tastet de tapetes madrilenyes i una passejada per la ciutat fins que haguem de tornar a pujar l’avió. Cap a les 11 del matí del dissabte 22 d’agost agafarem un avió que ens portarà fins a Miami, si és que en Bill no ens ho impedeix. Allà tindrem unes horetes per estirar una mica les cames. Tornarem a l’aeroport per agafar l’avió que ens haurà de portar a l’aeroport l’Aurora, prop de Ciutat de Guatemala, la nostra destinació inicial al país. Passarem la primera nit a l’hotel Spring, una antiga hacienda que ens ha recomanat Henry, el nostre contacte d’Adsosmhu. Ens estarem a Ciutat de Guatemala fins que el mateix Henry ens vingui a buscar per anar cap a Huehuetenango, o fins que puguem agafar el transport públic seguint les seves instruccions. Un cop aconseguim tot això, continuarem fent plans. De moment, tot és incògnita encara!

Fins aviat!!

19 d’agost del 2009

ADP Verapaz

L'Associació pel Desenvolupament i la Pau (ADP) de Verapaz té com a finalitat incidir en el foment dels valors humans i el coneixement dels drets civils, ciutadans i constitucionals de la República de Guatemala, sobretot en les zones més marginals i les comunitats indígenes. Es tracta d'una entitat filosòfica, cultural, social i educativa i treballa en el desenvolupament de la població més empobrida, sobretot en la població de dones indígenes.

ADP contribueix al rescat i l'enfortiment d'una societat democràtica i pacífica, amb una gran participació de dones, joves i nens del poble Q’eqchi’, compromès amb el seu desenvolupament local.

Els seus valors: honestedat, responsabilitat, solidaritat, transparència, respecte i igualtat d'oportunitats. Com ja sabeu, els compartim tots, i també anirem a participar dels seus projectes, previsiblement durant la tercera setmana de la nostra estada a Guatemala.

L'Ericka, el nostre contacte d'ADP Verapaz, des del primer moment ha sigut molt propera, i tal com ens va dir, "a preparar maletas!!"

18 d’agost del 2009

Adsosmhu

L'Associació pel Desenvolupament Sostenible de la Mancomunitat Huista (Adsosmhu) forma part del Moviment Tzuk Kim Pop, un moviment per al desenvolupament regional, humà i ecològic culturalment sostenible de l'Altiplà Occidental de Guatemala. Treballa per millorar les condicions de vida a Nentón, Jacaltenango, San Antonio Huista, Santa Ana Huista, Concepción Huista i la Unión Cantinil, donant suport d'organització, formació, capacitació, assistència tècnica, política i econòmica a la població indígena de l'ètnia Maia Poptí, que està en condicions d'exclusió social.

Els valors que defensen i els projectes que desenvolupen ens han fet decantar cap a invertir la meitat del nostre temps a Guatemala a col·laborar amb ells, amb el convenciment que no ens en penedirem.


16 d’agost del 2009

Mosquits i altres espècies amenaçadores

Sabíem que a Guatemala, país de clima tropical, hi havia mosquits. Si fa no fa com al Delta, però aquells encomanen la malària, la febre groga i altres malalties que no són precisament agradables de suportar. “Res, ens vacunem i tot solucionat”, vam dir. Però no està tot solucionat: hi ha el dengue, que també el transmeten els mosquits, i la Malaltia de Chagas, que la transmeten uns animalets que s’amaguen al pèl dels armadillos, els rosegadors, els rats penats, els primats, els gossos, els gats, les rates i els cobais, segurament entre molts d’altres. Molta gràcia no ens ha fet, la notícia, però anem armades: la mosquitera per dormir i el RELEC són la nostra solució, i a més, diu que funciona!! Si quan tornem tenim el cervell una mica alterat, podeu sospitar que ens ha picat algun animalet…

Cinc dies per anar-nos-en

Divendres emprendrem la nostra aventura cap a Guatemala. Fa ben bé tres mesos que va començar, i no ha estat gens fàcil organitzar-nos una mica des de Catalunya i sense cap tipus de suport dels organismes, oficials o no, que suposadament ho haurien d’haver fet. Després d’enviar prop d’un centenar de missatges a les associacions de Guatemala, hem quedat amb Adsosmhu i ADP Veparaz que passarem bona part de les nostres vacances amb ells. La primera impressió és boníssima, les dues persones amb qui hem estat en contacte sembla que són força agradables. Efectivament, un missatge electrònic es pot llegir de moltes maneres, però estem parlant de persones que es dediquen a fer activitats altruistes, i això no ho fa tothom.

Us anirem explicant les nostres aventures --i desventures, que segur que també n’hi haurà!-- tan sovint com puguem mitjançant aquest bloc. Així és que ja us podeu fer seguidors dels nostres posts amb l’eina que teniu aquí a la dreta de la pantalla.

De moment, us penjarem un tastet del que ha suposat organitzar-nos, que poca broma, i d’alguns detalls que poden marcar la nostra experiència guatemalteca.