24 d’agost del 2009

coneixent guatemala en ruta

De ben de mati, les 4.30 h, ens hem llevat per anar a buscar el primer bus del dia. La companyia Los Halcones ens ha dut fins a Huehuetenango en un trajecte carregat d'emocions, sobretot en un moment en qué hem passat per un mercat que feien a la carretera mateix i que ens feia estar mes que pendents dels moviments de tot el que ens envoltava. Despres de 6 hores hem arribat a la nostra destinacio, on sense tenir temps ni de pensar hem agafat el segon bus, de Los Verdes, que ens ha dut fins al tercer bus, amb el qual hem arribat a San Antonio Huista, despres de 12 hores de viatge, gairebe.

Durant el segon trajecte de Huehue a Camoja hem estat placticando amb un home gran d'aquesta regio. Ens ha ensenyat camps de cafe i de blat de moro (de milpes, k es la planta del blat de moro). Tambe una casa cremada a mig cami que ens ha explicat q era d'uns segrestradors q van atrapar i el poble es va prendre la justicia per la seva banda cremant-los la casa. Ens ha explicat altres exemples d segrestadors que els han enxampat i han acabat cremats, ofegats...

Aquest bon home vivia a la Libertad, una municipalidad prop d'on som ara i conrea cafe i tb fa mel. Colabora en dues cooperatives: una agricola i una de ahorros i fianzas. En la cooperativa agricola s'ajunten varis agricultors per a reunir grans quantitats de cafe i mel i les venen a Italia i Suissa respectivament. L'altre permet a la gent estalviar i obtenir credits gracies a aquests estalvis. A veure si tenim l'oportunitar d'anar-lo a visitar i ens explica mes coses!!

A San Antonio ens hem trobat amb el Ruben, ens ha ensenyat la nostra casa i l oficina de lassociacio. Dema hem quedat a les 7.30 h per definir quina sera la nostra tasca de colaboracio. Aixo si, despres dun esmorzar tipic per agafar forces.

El ruben es membre de lassociacio adsosmhu, i va lluitar durant la guerra civil de guatemala, que va durar mes de 20 anys. Es un home molt interessant, amb molta historia, i actualment molt implicat en la comunitat huista. Com diu ell, fa el que ha apres, contribuir en la organitzacio social des de dins el sistema. Esperem anarlo coneixent una mica mes i poder contribuir a la seva causa.


PD: Avui no posem fotos pq no les podem descarregar.

PPD: Perdoneu, pero com passa sovint, el teclat no ens deixa escriure el nostre catala com cal i hem hagut d'obviar accents, dieresis, la c trencada, i alguns apostrofs.

Petons i besitos!!

6 comentaris:

Laia N. Aloguin ha dit...

Molt bé! Torno de vacances i veig que no heu perdut gens el temps! Me n'alegro que estigueu bé i us desitjo lo millor!
Neus, aquesta setmana tens una visita a Rasquera, va torna! jejeje.
Estarem ben pendents de tots els vostres moviments.
Bisitos.

Caro cañellas ha dit...

ieeeeee!!! que passa guapeS!!1

Jo avui ja he arribat de Guinea, i estic aterrant una mica!! ja veig que vosaltres no pareu! jo ara toca mirar fotus recordar i assimilar!!!

un petonarru moolt gran! i records de l'antonio, i tots els nens!! us van trobar a faltar! muaaaaaa cuideu-vos molt"

Unknown ha dit...

Eiii mosses!!!
quina enveja que em feu jo aqui curran i vosaltres veien i aprenent aquestes coses tan marabelloses!!!! un peto molt gran a totes!!!!

Roser ha dit...

Xeic que feu avui sense donar senyals de vida??? Va venga que des d'aquí estem ansiosos per saber cosetes!!!!

Besitets dolços!!!

Andrea ha dit...

Hola guapes!!

com va tot?

fins avui no he pogut veure el blog!!

besets

andrea

Anònim ha dit...

Milito,el Madrid ha guanyat el seu primer partit de lliga.Pero lo mes important es que tu estiguis be i no et preocupis pels teus pares que ja els aguantem naltros.
Una abraçada,t'anyorem.
Visca la republica del carrer Sant Pere.
Angel i Marisa.